Karabana dromend onderweg
Home » nieuws » 2013 » 09/09/2013

09/09/2013

 

Donderdag (5sept) kwam de hoefsmid langs. We werkten samen ongeveer 5uur om de paarden nieuwe ijzers te geven. Deze keer zonder hoefstal. Maar vaak kon ik de hoefstal vervangen door de poten omhoog te houden zodat hij kon werken. Ik leerde hoeven omhoog te houden 'a la francaise' met behulp van een leren riem. Zowel bij mij als de bij hoefsmid vloeide het zweet rijkelijk, het was hard werken!! De hoefsmid had sympathie voor het project en deed uiteindelijk de 2 paarden voor de prijs van 1! En na het beslaan bleef hij nog even plakken en speelden we samen wat gitaar. Een toffe ontmoeting!

Na het beslaan was ik stikkop en we mochten nog een nachtje blijven waar we stonden dus besloot  ik de rest van de dag aan een riviertje door te brengen met de hondjes.

Vrijdag gingen we terug de baan op, arreee jee. Ik dacht iets van een 10km te doen, niet te veel aangezien de paarden een tijd stil hadden gestaan en het pijpenstelen regende.(eerst was ik even blijven plakken bij odille en daarna was het wachten op de hoefsmid) Na een km of 8 begon ik uit te kijken voor een weide of een ruigte om onze rust te nemen. Overal rondom me lagen weides, de meeste goed afgesloten! Ik stopte bij vele boerderijen waar de meeste geprekken begonnen met een nogal onbeleefde 'wat zoekt ge hier' en eindigden met dat er niet veel weides en gras in de regio zijn, moeilijk te begrijpen als je de hele dag omringt word door weilanden.. Dus het werd een dag met veel vragen en als antwoord vooral non, non non en nog een paar keer non.... De paarden begonnen echt op te geraken en ik was ook stikop van het mennen, want vermoeide paarden laten ook de menner werken!!!! Op de koop toe viel mijn wiel nog uit mijn karretje (het stootkarretje achter de wagen om water te halen) Maar er zat niks anders op dan vooruit gaan. Uiteindelijk kwam ik aan op een boerderij waar ik te horen kreeg dat ik er niet kon staan omdat ze al zovele diefstallen hadden gehad en ze problemen met de politie zouden krijgen als ze me zouden toelaten :s  Maar hij zei dat er iets verder een verlaten weiland was, dus ik besloot mijn water bij de boer te vullen en door te gaan op zoek naar dat weiland. Het weiland lag ver van de weg en het landweggetje ernaar toe was niet te doen met de woonwagen + leek het al wat meer op een jong bosje dan een weide, dus echt moeilijk om de draad te spannen. Maar naast de brug die over de autosnelweg ging vond ik een plekje, welliswaar niet de mooiste staanplaats, met dan nog eens heel droog/schaars gras, maar het was niet anders.. Die dag kon ik nog een keer om water gaan, het karretje repareren zat er niet in want ik had niet het juiste gereedschap/bouten dus kon ik 2km wandelen met 40 liter water. amai.. Ik was op!! We deden 20km die dag in heuvelachtig landschap!

S'avonds stopt er ineens een auto, en er stapt een koppel uit met hun zoontje en ik krijg meteen een leffe in mijn handen geduwt :) We doen een babbeltje, en voor ik het weet zijn ze weer weg om gereedschap te halen om het karretje te maken. Dat was snel gebeurt en ik nodig hun uit in de wagen. We babbelen gezellig tot een gat in de nacht terwijl hun zoontje van 3 indommelt. En ze nodigen me uit voor een barbecue de volgende dag bij hun thuis op 3km. Ik besluit om langs te gaan, een rustige dag voor de paarden was toch welkom!! Mijn dag was terug goed!

Ik kon in een weide bij de buren staan en de berbecue was gezellig! Er was veel volk en er werd de hele nacht gedanst en gefeest. De volgende dag was iets zwaarder..... IK besloot nog een dag te blijven wat ook ok was voor de buurvrouw en hield een nog een rustdag.

Vandaag zijn we weer de baan op en ik vond na 10km een plekje om te staan met een kerkhof vlakbij (waar altijd een kraantje is om water te halen) We komen ondertussen in de buurt van 'la suisse normande', de naam zegt het zelf: heuvels!!! Vandaag moest ik voor het eerst sinds lang de blokjes nog eens onder de wielen steken en sukkelden we een helling op! Maar we hebben het weer gehaald, morgen nog meer van dat soort hellingen.. Hopelijk hebben de paarden goede benen morgen!

Tot later